Manjšine ‒ zgodba o noju, ki tišči glavo v pesek

Petra Roter: Ves čas imam občutek, da Slovenija igra to neko nojevsko držo, z glavo globoko v pesku, in se ne zgodi nič. Foto: BoBo

Zakaj Albanci, Črnogorci, Bošnjaki, Hrvati, Makedonci in Srbi zahtevajo, da bi se aprila na popisu prebivalstva izrekli o svoji narodni pripadnosti? Kdo lahko zakonito zbira podatke o narodnostni pripadnosti? Da Slovenija nima ustreznih statističnih podatkov o etničnih skupnostih, je vlado pred tremi leti opozoril posebni poročevalec Združenih narodov. Zakaj sploh država potrebuje te podatke? O manjšinah in Sloveniji kot večkulturni družbi smo se pogovarjali z mednarodno strokovnjakinjo za varstvo narodnih manjšin in predavateljico na FDV-ju dr. Petro Roter.

Imamo institucije, ki bi jih lahko z manjšimi spremembami naredili za pristojne tudi za upravljanje raznolikosti kot take, mimo upravljanj manjšinskih vprašanj, ki zadevajo madžarsko, italijansko in romsko skupnost, ali ob njih. Imamo tudi ministrstvo za kulturo, a v resnici manjka politična volja, da dejansko začnemo upravljati to raznolikost.

S temi besedami je mednarodna strokovnjakinja za varstvo narodnih manjšin in človekove pravice dr. Petra Roter strnila skoraj 30-letni odnos slovenske države do albanske, črnogorske, bošnjaške, hrvaške, makedonske in srbske skupnosti pri nas.

Mednarodna strokovnjakinja za varstvo narodnih manjšin in predavateljica na Fakulteti za družbene vede dr. Petra Roter za NaGlas!

Bolj kot smo skeptični do obstoja etničnih skupnosti, bolj kažemo, da smo sami nesamozavestni glede tega, kdo smo kot družba, kot država. Priznanje nikoli ni pogoj za obstoj manjšine, raznolikost pa je treba upravljati, opozarja dr. Petra Roter.

Ves čas imam občutek, da Slovenija igra to neko nojevsko držo, z glavo globoko v pesku, in se ne zgodi nič. Delamo nekaj na površini, v resnici pa ni neke prave politične volje, da bi se uredilo to vprašanje. Je pa to potrebno. Če greva na kratko politikam: zagotoviti financiranje, pomagati skupnostim, da ohranjajo svojo identiteto. Petra Roter, FDV

Ni pripravljenosti, ni politične volje. Mi imamo institucije, ki bi jih lahko z manjšimi spremembami naredili za pristojne tudi za upravljanje raznolikosti kot take, mimo upravljanja manjšinskih vprašanj, ki zadevajo madžarsko, italijansko in romsko skupnost, ali ob njih. V resnici imamo tudi ministrstvo za kulturo, v resnici bi rekla – manjka politična volja, da dejansko začnemo upravljati to raznolikost.

Youtube: BOŠNJAŠKA KULTURNA ZVEZA SLOVENIJE

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=-toL1CKNA6w

Več na: https://www.rtvslo.si/slovenija/manjsine-zgodba-o-noju-ki-tisci-glavo-v-pesek/570092

Cijela emisija:  https://4d.rtvslo.si/arhiv/naglas/174755134