Da se ne zaboravi

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja 2024 sprejela resolucijo, da 11. julij postane mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Bošnjaška kulturna zveza Slovenije pozdravlja to odločitev in se zahvaljuje Vladi Republike Slovenije, da je Slovenija sodelovala pri pobudi in sprejemu resolucije v spomin na več kot 8000 v genocidu v Srebrenici umorjenih Bošnjakov. Sprejeta resolucija obsoja zanikanje zločina genocida in poveličevanje vojnih zločincev odgovornih za genocid v Srebrenici.

Zadnja stopnja genocida je zanikanje (so/odgovornih), da so povzročili ta zločin. Z vso močjo se je režim Aleksandra Vučića s svojo stranko SNS in režim Milorada Dodika s svojo stranko SNSD trudil, da resolucija ne bi bila sprejeta. So prvaki v zanikanju genocida v Srebrenici in poveličevanja vojnih zločincev. Ne moremo si predstavljati, da imajo ti zanikovalci genocida, ki žalijo Slovence in vodijo protievropsko politiko, partnerje in podpornike tudi v Sloveniji.

Z zaskrbljenostjo spremljamo partnerski odnos ljubljanskega župana Zorana Jankovića z zanikovalcema genocida Vučićem in Dodikom. Razočarani smo nad Jankovićevo ponovno podporo z nagovorom na predvolilnem srečanju koalicije režima Aleksandra Vučića pred ponovoljenimi beograjskimi lokalnimi volitvami. (To ni prvič, decembra lani je v Kragujevcu podprl Vučićev SNS tudi pred parlamentarnimi volitvami v Srbiji.) Nismo pričakovali, da je le pet dni po sprejemu resolucije kdor koli iz Slovenije sposoben na takšen način podpreti politično stranko in njenega vodjo, ki negira genocid v Srebrenici.

Ostavite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja